Under förra veckan hade jag möjligheten att vara på många intressanta besök. Vi var på Nötcenter Viken, Skövde slakteri, SLU i Skara och på Helanders Ekomat utanför Floby. Olika besök men ändå sammanflätas verksamheterna, både i möjligheter och utmaningar.
På Nötcenter Viken där vi träffade Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen, Ulrica Nilsson, platschef Viken och Alexander Runesson, foderutvecklare, Viken som berättade om verksamheten. De forskar bland annat på foder och hur det påverkar mjölkproduktion och metanutsläpp och rätt foder kan ge ökad mjölkproduktion och minskade metanutsläpp.
Några av utmaningarna som de såg var höga priser på insatsvaror och att det behövs mer Svensk produktion för att minska sårbarheten. Kompetensförsörjning är också en stor utmaning och det skapar oro.
Just kompetensförsörjning är en stor utmaning inom alla branscher idag och vi behöver arbeta tillsammans för att hitta en lösning på det.
När vi var på Skövde Slakteri träffade vi Stefan Kylén, VD sedan drygt två år tillbaka berättar om företaget som startades av Familjen Ögren. Skövde slakteri är det största privatägda slakteriet som är certifierade enligt de senaste GFSI-standarden, Krav och MC Donalds.
I Skövde är de cirka 200 anställda och under en normalvecka slaktas runt 7000 grisar och 800-900 nötdjur. De levererar ut till 25-30 butiker varje dag och i Skaraborg finns den största marknaden. Man kan även se att efterfrågan på svenskt kött har ökat, vilket är glädjande.
Stefan lyfter också kompetensförsörjningen som en utmaning och det är både slaktare och styckare som det är brist på. Ett sätt att lösa det kunde vara lärlingsutbildning men då behöver reglerna ändras så att man kan fortsätta lärlingsutbildningen även något annat arbete skulle dyka upp. En lärlingsutbildning tar ungefär 40 veckor.
Stefan avslutar med ett klokt och sant uttalande, det finns ett jobb till alla, de behöver bara bli matchade till det de passar till.
Utbildning och forskning på SLU i Skara blev vårt nästa besök. Maria Andreasson, platschef i Skara, tog emot oss och berättade som verksamheten. Idag är det ungefär 120 personer som arbetar på SLU ett 40-tal olika utbildningsprogram.
En del utbildningar är digitala och som vänder sig till företagare, bland annat livsmedelskörkortet. De har även haft utbildningar tillsammans med Arbetsförmedlingen där de vänder sig till utländska agronomer och där man blandar svenska och praktik. De är oftast välutbildade men fem-sex års utbildning bakom sig, de behöver bara ”konvertera” kunskapen så att den fungerar i Sverige.
Vi vill utveckla och bygga en ”Green innovation park – en grön nod i Skara. Vi har ansökt om förstudiemedel som vi fått beviljat, säger Maria. Om det blir verklighet blir vi en av fyra noder, tillsammans med Uppsala, Alnarp och Umeå.
Vårt sista besök var hos Helanders Ekomat utanför Floby där Carl och Sophie tog emot oss. De har sedan 2016 drivit sitt företag, från början var det att bygga upp fårgården men därefter har det blivit odling och nu är restaurangen på gång. Vi är i ständig byggprocess säger Sophie och ler.
Vi är näst intill självförsörjande på mat, vi har potatis, kött, grönsaker, svamp och så vidare. Gården har idag 260 tackor och ett gäng baggar.
Det är mycket att hålla ordning på, många lagar och regler att förhålla sig till när man har djur eller att starta upp en restaurang. Vi förstår att det är viktigt och att det är en säkerhetsfråga men det hade underlättat mycket om det funnits en checklista. Vi vill göra rätt men det är inte så lätt att hitta allt som ska göras men vi har haft bra kontakt med MÖS, säger Sophie.
Restaurangens inredning är till stor del återvunnit material, vi försöker ta vara på det vi har och på så sätt blir det mer personligt, säger de båda. Jag kan bara hålla med och förhoppningsvis kan de öppna restaurangen i oktober. Lycka till!
Kompetensförsörjning behöver vi lösa tillsammans för att vi ska ha gröna näringar framöver men det behövs även mindre regelkrångel och att myndigheter borde kunna ha en gemensam ”portal” dit man kan skicka redovisningar/rapporter. När man startar upp eller bygger ut en verksamhet är det mycket att tänka på och en checklista där man enkelt kan hitta vad man måste tänka på skulle underlätta mycket. Sen behöver tjänstepersoner och politiker förstå förutsättningar för och vikten av de gröna näringarna.
Tack till alla som vi träffat och för kloka medskick!