Håll Sverige rent!

Under ett antal år har man pratat om föroreningar i våra sjöar och hav. När vi har sjörensat i Skövde kommun har vi hittat mycket som inte ska vara i sjöarna.

I veckan har vi varit och dykt utanför Lysekil och när man åker med båten ser man hur mycket skräp som spolats upp på öarna. Det är plast, virke, olja, frigolit och mycket annat.

 

Jag var ute och gick lite på ön som vi lagt till vid och jag trampade i en stor oljefläck, hela foten blev kladdig. Det är inte ok!

På en genomsnittlig mjuk havsbotten ligger omkring 40 kilo papper och plast per kvadratkilometer, enligt uppskattningar från Göteborgs universitet.
Enligt amerikanska forskare flyter fem biljoner plastbitar med en sammanlagd vikt på   269 000 ton runt i världshaven.

De plastsaker som hamnar i vattnet och på våra öar bryts sönder i mindre partiklar och blir till slut mikroplaster. Tillsammans med andra mikroplaster som finns i bland annat tandkräm, smink och andra skönhetsprodukter samlas det enorma mängder mikroplaster i våra vatten.

Med mikroplast menas pyttesmå plastpartiklar, oftast mellan en och fem millimeter långa. Många är betydligt mindre än så, partiklar mellan 10 och 50 mikrometer har hittats utanför hela Sveriges kust av forskare.

Studier visar att havets djur som får i sig mikroplaster tar upp stora mängder av gifterna från plasten, blir sjuka och dör om det vill sig illa.
När jag dök i Stockholms skärgård för några år sedan var det hemskt att se hur lite liv det var i vattnet. De få fiskar vi såg simmade mest på sidan eller låg halvdöda på botten.

I stället var det fullt med skorv (eller ishavsgråsugga som den också heter). Det är ett litet djur som matfisk gärna äter men med de mängder skorv som fanns i vattnet var det uppenbart att inget större hot mot dem fanns.

Vi behöver verkligen tänka på vad vi slänger i vår natur och i våra vatten. Samtidigt behöver vi rensa upp det som redan ligger på stränderna och öarna runt om.
En fundering jag haft de senaste dagarna är om man kan göra ett arbetsmarknadsprojekt som kan gynna både miljön och minska arbetslösheten. Får fundera vidare lite…

Men en sak är säker, vi behöver tänka på vad vi kastar i vattnet och i vår natur!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *