Första dagen i Almedalen fylldes snabbt med seminarium av olika slag. Vi började med ett kort möte med fyrkommunnätverket, Falköping, Lindesberg, Nässjö och Borlänge.
Därefter träffade vi Ebba Östling som jobbat med att utreda hur elever som kommer till Sverige under grundskolans senare år ska kunna lyckas bättre i skolan. Hon upplever att det är ”vattentäta skott” mellan grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Hon tror att det skulle gynna ungdomarna om man kunde göra en studieplan som sträckte sig över fler år, oavsett om den sträcker sig över både gymnasium och vuxenutbildning.
En annan sak som hon lyfter som ett bekymmer är att skolan idag är upplagd för att lära sig svenska under alla år i skolan. Kommer man in senare i skolan är det svårt att läsa in svenskan och klara målen. Ett sätt att möta detta kunde vara att införa ”nybörjarsvenska” oavsett när man kommer eller att man har ”intensivsvenska”.
Mitt nästa seminarium handlade om nyanländas väg till ett fast jobb. Deltagare var bland annat chefen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen, VD för fryshuset och HR-chefen för svensk bankverksamhet på Swedbank.
Samverkan, kompetensbehovsinventering och snabbare vägar in i jobb var ett tydligt budskap från alla som var med. Att våga anställa människor även om språket inte är perfekt eller om exakt rätt kunskap saknas från början var också ett tips för att ta vara på den kompetens som finns.
SKL, Sveriges kommuner och landsting, hade ett seminarium om hur vi kan förbättra integrationen. Lena Micko, ordförande SKL, Anders Kessling, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet och Katarina Andersson, kommunchef i Falköping var några av deltagarna.
Även här pratades det mycket om samverkan mellan olika aktörer för att kunna lyckas med integration. Lena Micko var oerhört tydlig med att det behövs lokala lösningar, det är kommunerna som vet bäst om vilka behov och möjligheter som finns. Hon pratar också om individualiserad etableringstid, det tror jag skulle vara riktigt bra.
Idag är etableringstiden två år och beroende på vilken utbildning man har när man kommer tar det olika tid att komma in på arbetsmarknaden. Med en individualiserad etableringstid tror jag att fler skulle få jobb mycket tidigare.
Katarina berättar om hur det ser ut i Falköping och att det finns olika behov beroende på vilken bakgrund man har. Hon avslutar med – Sverige kan och ska ta emot människor från andra länder, det bidrar till utvecklingen.
Direkt efter SKl´s seminarium träffade vi Lena Micko för att fortsätta diskutera vad som kan och behöver göras inom utbildning, integration, bostäder och jobb. Frågor som fyrkommunnätverket har jobbat med under många år och som i årets Almedalsvecka är högaktuella.
Mitt sista möte för dagen handlade om vinst eller inte i välfärdssektorn. Företaget Aleris berättade om hur de jobbar med kvalité som en framgångsfaktor inom välfärdssektorn.
2012 fick de ta över driften av Bollnäs sjukhus som under ett antal år kämpat med röda siffror och som var näst intill nedläggningshotat. Idag har de lyckats vända siffrorna och gör nu ett överskott vilket är ett måste för att kunna investera för framtiden. Bollnäs är nu rankat som ett av Sveriges bästa småsjukhus.
Dagens citat får nog bli från detta möte och det är så här
– Motsatsen till vinst är förlust, vilket företag kan drivas framåt med förlust? En vinst/överskott behövs för att utveckla och kvalitetssäkra en verksamhet.
Intressant och intensiv dag men många möten avslutades med vacker solnedgång över havet. Vackert!