Idag var det dags att åka till Borlänge för att träffas inom ”fyrkommunsnätverket” i två dagar. Nätverket har funnits sedan fyra år tillbaka och är ett samarbete mellan Falköping, Lindesberg, Nässjö och Borlänge. Från början handlade samarbetet mycket om integration och inkludering.
Integration finns fortfarande med i vårt arbete men har utvecklats till att handla om social hållbarhet, bostäder, arbete och utbildning för alla som bor i våra kommuner.
Att skapa möjligheter till bra utbildning, det livslånga lärandet, att möta näringslivets behov av rätt utbildad personal, att få fler bostäder och fler i arbete jobbar vi redan idag med på olika sätt.
Tyvärr finns det vissa hinder på vägen och tillsammans med de andra tre kommunerna vill vi i Falköping jobba och lobba för att få bli pilotkommuner för att kunna prova nya vägar till framgång.
Idag har vi bland annat diskuterat att systemen som finns idag behöver bli mer flexibla för att möta olika människors behov och få fler människor att känna delaktighet i samhället. Men även hur vi ska kunna få igång bostadsbyggandet.
I Falköping finns en ”kultur” att överklaga de byggplaner som läggs fram. Det medför att det tar lång tid innan byggnation kan påbörjas och bostadsbristen kvarstår. Det är en självklarhet att man ska kunna överklaga men hur många gånger ska man kunna överklaga och ska man kunna överklaga en fattad dom utan kostnad? Handläggningstiden för överklagan behöver kortas ned. Det är inte rimligt att det ska ta två år för en byggplan att vinna laga kraft och byggnation kan påbörjas!
Det tar tid att bygga nya bostäder och jag tror att vi behöver möta behovet på fler sätt än att ”bara” bygga nytt.
Runt om i Sverige finns det ett antal hus som människor av olika orsaker valt att flytta ifrån. På vissa håll har man inte kunnat sälja dem utan man står med kostnaderna för både ett ”gammalt” boende och ett nytt.
Om vi inventerar vilka lediga hus som finns runt om i Sverige så kan vi på så sätt minska bostadsbristen och husägarna kan få en intäkt. Om fler flyttar till landsbygden eller våra samhällen som idag är på väg att bli avfolkningsorter motar vi urbaniseringen och ökar integrationen. Bor det fler människor i en bygd ger det bättre underlag till allmän service som bland annat skola, hemtjänst, livsmedelsbutik och kollektivtrafik.
Lärarbristen är ett faktum i Sverige, hur kan vi möta behovet av legitimerade lärare? Jag är övertygad om att vi måste våga prova nya sätt att undervisa för möta det kommande behovet av lärare men även för att kunna behålla landsbygdsskolorna. Distansundervisning och/eller digital undervisning kan vara en möjlig väg att gå i vissa ämnen. I Falköping har man bland annat jobbat med Teacher On demand för att både lärare, lärarstuderande och elever ska kunna bidra till att skapa en kunskapsbank inom olika ämnen. Fördelen med att jobba på det sättet är att man kan titta på ”lektionerna” många gånger om man inte förstår och på så sätt lära sig i sin egen takt.
Det här är lite av det som vi pratade om idag och imorgon fortsätter vi. 🙂
Dagen avslutades med att en kille från Somalia Bandy berättade om deras ”resa” från att aldrig stått på skridskor till att spela VM i bandy…i Ryssland…tre år i rad. 2017 kommer VM i bandy spelas i Trollhättan och det ser de fram emot.
Vi fick även höra hur Borlänge på olika sätt jobbar för att främja att fler människor blir delaktiga i samhället. ett av dem är sommarskola.
Sommarskolan (årskurs 4-9) pågår i sju veckor och under förmiddagen blandas matte-,engelska-, svenska och simlektioner. På eftermiddagen är det kultur och fritidsaktiviteter som gäller.
På tre år har antal elever som går sommarskola ökat från cirka 30 elever till drygt 650 barn och ungdomar och det är mycket! Syftet med sommarskolan är höjd kunskapsnivå för alla elever som önskar.
Under kvällen lyfts uttrycket Borlänge som Möjligheternas stad….och ja, jag tror att många väljer att bo länge i Borlänge. 🙂