Under hösten invigdes Axevalla hästcentrum där utbildning förenas med utveckling och innovation. Under november har jag varit på besök två gånger och det har varit riktigt intressant.
Första gången fick jag mer information om gymnasieutbildningen och fick en rundvandring i lokalerna och stallen. I fredags fick vi mer info om bland annat hovslagarutbildningen som är den äldsta i Europa.
Gymnasieskolan har tre inriktningar idag, ridsport, travsport och islandshäst men de planerar för en fjärde som är hästhälsa. Just nu är det 121 elever som går på gymnasiet men när det är fullt kommer nästan 200 elever vara på plats. Oavsett vilken inriktning man går blir man utbildad hästskötare och de är högskoleförberedande.
I början av utbildningen får man prova på alla tre inriktningarna för att sen välja det man tycker är mest intressant. Det är högt söktryck till skolan och de som går inriktning travsport har 100% chans att få jobb när de är klara.
Ungefär 50-60% av eleverna bor på internat och när det är fullt utbyggt kommer det finnas 107 platser. Det finns även 25 boxplatser till privathästar så man ska kunna ta med sig sin häst om man bor på internatet.
Hästnäringen behöver lyftas och arbetsmiljön är viktig för att kroppen ska hålla men även för att attraktiviteten för hästnäringen ska öka. Hela anläggningen arbetar med kloka och smarta lösningar för arbetsmiljön och hållbara lösningar.
Som hästtjej vet jag hur tungt det är att göra rent i boxar och göra höga lyft med foder och blev lite avundsjuk när jag såg deras smarta lösningar. När man gör rent i boxen kastar man ner skiten i en lucka som därefter åker ut med gödselskrapor. Alla som har balanserat med skottkärror och kanske vält på vägen till gödselstacken förstår hur mycket lättare det här sättet är, sparar både kropp och humör.
I boxarna är det avlånga öppningar för att hästarna ska kunna sticka ut huvudet och äta sitt foder som framöver kommer portioneras ut med robot. På det sättet kan man spara kroppen och hästarna kan äta ”rent” foder istället för att det ska spridas runt i boxen.
På vuxenutbildningarna och yrkeshögskolan kan man utbilda sig bland annat till hästskötare, djurvårdare eller till hovslagare. På hovslagarutbildningen får man bland annat lära sig att smida hästskor, ta hand om skadade hovar, ergonomi och grundläggande kurs i företagande. Utbildningen är 3 år varav hälften är på skolan och hälften är Lia, lärande i arbetslivet.
Utbildningen avslutas det med ett gesällprov där de ska visa vad de lärt sig under sin utbildning. Kan tänka mig att det är mycket ”nerver” i samband med gesällprovet, minns när jag gjorde mitt prov som frisörelev.
I fredags var Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet med oss och han fick prova att slå i hästskosömmar. Jag är övertygad om att han skulle komma in på utbildningen om han ville för det var imponerande att se hur han lyckades slå i dem utan att skada mjukdelarna i hoven.
Vi träffade även tre av eleverna och det märktes tydligt att de var engagerade i hästnäringens förutsättningar. De ställde frågor till Muharrem om svensk lagstiftning för djurvälfärd, elevers möjlighet till hjälp om man mår dåligt och hur det är att vara partiledare.
Hela anläggningen andas utveckling, utbildning, djurvälfärd, hållbara energilösningar, hållbart arbetsliv och stolthet. När vi frågade eleverna om de trivdes på skolan var det ett stort leende och ett samstämt ja till svar.
Stoltheten och inställningen hos alla som arbetar där är tydlig. När jag frågar hur många det är som arbetar på skolan i dagsläget och jag får svaret från Maria, administrativ chef att det är 50 fyrbenta och 50 tvåbenta medarbetare, härlig inställning!
Stort tack för intressanta besök och lycka till framöver!