Jag brukar vara på studiebesök i kommunens olika verksamheter några gånger per år. Det är intressant och lärorikt men det är även viktigt att jag som politiker lär mig mer om våra egna verksamheter och lär känna människorna som varje dag gör sitt bästa för att vi som bor i kommunen ska kunna leva det goda livet.
Idag har jag varit på SMS, Samhällsskydd Mellersta Skaraborg, och det tog inte lång stund innan jag fått passande kläder för dagen. Underställ, raggsockar, balaklava, vantar, jacka, byxor och stövlar, full mundering.
Sen var det dags för dagens första träningspass som handlade om rökdykning. Vi såg på en film som handlade om brand i stora lokaler och hur temperatur och rökgaser fungerar. Jag trodde att rökdykning var benämningen för all livräddning där man går in in en byggnad men så var det inte. Rökdykning är det först när man inte kan se väggar och tak.
Vi, eller i viket fall jag, fick lära oss skillnaden mellan siktproblem och brandproblem. Siktproblem är som det låter, svårt att se på grund av rökgaser men som kan gå att vädra bort.
Brandproblem är när det är så pass varmt, ett riktvärde på 100 grader i taket, att det kan bli en explosionsartad utveckling på elden om man försöker vädra bort röken.
Innan lunch startade vi upp den andra utbildningen för dagen som var indelad i en teoretisk och en praktisk del, rutiner för vatten – och islivräddning.
Efter lunch åkte vi upp till Pankasjön för att ta oss ett litet dopp. Och jag som inte badar i Pankasjön ens på sommaren för jag tycker det är kallt och nu skulle jag i sjön när isen ligger kvar…
Jag blev livräddad med boj och Hansabräda och jag provade även att livrädda med brädan. Det var inte lätt att få upp en person ur vattnet och det krävs en hel del övning men även styrka för att göra det snabbt. Lärorikt!
Som tur var hade vi torrdräkt på oss men det hann bli lite kyligt där jag låg i vattnet i vilket fall. Men som dykare är man nog lite ”tokig” för jag tyckte det var härligt att komma i vattnet även om det var lite kallt…
…så kan jag säga idag med torrdräkt på och människor i närheten som jag visste skulle rädda mig. Men om man går genom isen på riktigt är det garanterat inte den känslan man får då man snabbt blir nedkyld och man inte vet om man ska komma upp ur isvaken. Respekt för is och vatten!
Räddningstjänsten Falköping -Tidaholm har under många år jobbat med utbildningar och förebyggande arbete och idag hölls två HLR-utbildningar i lokalen.
Sedan 2017 är även Götene och Skara med i samarbetet och nu heter organisationen Samhällsskydd Mellersta Skaraborg, SMS.
Att personalen på ”räddningstjänsten” ska åka på larm och släcka bränder är en självklarhet. Vad som utmärker Falköping-Tidaholm och nu även Skara Götene är att man också jobbar mycket med förebyggande arbete.
Det handlar om säkerhet i hemmet, förebyggande arbete inom förskola och skola, HLR-utbildningar och kartläggning av otrygga platser i kommunen. Men de gör även utredningar när det gäller brand eller andra olyckor.
Sedan hösten 2017 har man projektanställt fyra personer som jobbar som ungdomsvärdar. De jobbar på skolor runt om i kommunen men finns även på Ungdomens hus, biblioteket och större event. Bra initiativ!
Ja, kan återigen konstatera att vi har många engagerade människor i kommunen och vi ska vara stolta över det jobb som de gör varje dag.
Tack för en lärorik dag, för ert arbete och engagemang!