Havsresans fältvecka anordnades sista veckan i maj, i samband med Kristiflygare. Det är ett kunskapsprojekt som startade vid Lunds tekniska högskola 1990. Under den här veckan som Havsresan pågår är det havsmiljöerna som är i fokus med föreläsningar, utställningar, forskning och dykning.
I samband med dykningen kollar man hur djur- och växtliv mår, prover tas bland annat på blåmusslor och vid sandsugningshål. Sandsugningshål bildas genom att sanden sugs upp från botten för att använda som råvaror i byggindustrin. Dessa hål blir kvar även efter att man slutat suga sand och lösdrivande alger trillar ner. Bristen på syre gör att de inte förruttnas utan de börjar bilda svavelväte, cyanobakterier, metangas och blir därför dödligt gift för allt levande. Proverna som tas är för att se hur mycket svavelväte som bildats.
Under veckan görs även artinventering av växter och djur och man kollar av hur vraken ser ut och hur mycket ”spöknät” det finns på dem som fiskar och sälar kan fastna i.
Det gjordes även kontroller vid en dagvattentunnel där massor av fimpar låg. De löser upp sig ganska fort men vart tar de giftiga ämnena vägen? Bara för att de inte syns betyder inte att de inte finns!
Enligt Håll Sverige rent är fimpen en av de värsta miljöbovarna vi har. Cirka 1 miljard fimpar slängs på marken i Sverige varje år. Filtret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, bland annat kadmium som finns i batterier och som är akut giftiga för fiskar.
Jag hade möjligheten att vara med under några dagar i år och det var oerhört intressant. Det var många erfarna dykare och forskare med på Havsresan och jag fick lära mig mycket under dessa dagar.
De dyk jag gjorde var bland annat artinventering, ett vrakdyk på S/S Robert och jag var med och sökte efter ett störtat flygplan från andra världskriget.
S/S Robert ligger mellan 30-42 meters djup och är täckt med fiskenät som fisk har fastnat i. Det var verkligen hemskt att se hur många fiskar som fastnat och dött i alla nät 🙁
När vi sökte efter flygplanet, Mosquiton hade vi tre positioner som vi skulle kolla av. Första paret var nere men hittade inget. När vi gick ner var det tyvärr dålig sikt, cirka 50 centimeter och vi valde att avbryta dyket istället. Det är inte lätt att hitta något som legat på sandbotten i så många år och med så dålig sikt kan det bli farligt istället. Riktigt tråkigt men dykarna som var med under veckan letar fortfarande och jag hoppas de hittar det.
Det är ett viktigt arbete som Havsresan gör och jag hoppas få vara med även nästa år.
Men en uppmaning till oss alla, kasta skräp, plast och fimpar där de hör hemma, inte i naturen!