Den 27:e augusti fick Falköpings kommun mottaga priset för ”Årets medmänskliga kommun”av Raoul Wallenberg Academy.
Vi var den första kommunen som fått detta pris och det är en stor ära att få detta pris som ger cred till det arbete som vi under ett antal år gjort. I motiveringen kan man läsa –
”Falköpings kommun kännetecknas av öppenhet och en vilja till dialog med de som bor och verkar i kommunen.
Falköpings kommun ser att samhällsutmaningarna kräver nya sätt att arbeta. Utmaningarna handlar om globalisering, migration och urbanisering. För att möta detta fokuserar Falköping på delaktighet och medskapande. Ett långsiktigt och målmedvetet förändringsarbete har inletts för en hållbar inkludering. Falköping arbetar över gränser och med ett helhetsperspektiv för att skapa arbetssätt internt, för att sedan kunna involvera och arbeta tillsammans med alla delar av samhället.
Falköping utmärker sig genom ett starkt engagemang och fokus på unga bland annat genom insatsen “Unga tar ordet”, där unga timanställs som kommunutvecklare och arbetar som en länk mellan ungdomar, tjänstepersoner och politiker. Falköpings kommun skapar flera ytor för att främja samverkan och inkludering, genom att ta vara på de goda krafter och idéer som finns bland kommuninvånarna.”
Idag har kommunen anordnat en konferens som handlade om ”Mer medmänsklighet och civilkurage”. Dagen blandades med kulturinslag, forskningsrapporter, delaktighet och en föreläsning av Jonathan Leman, Årets mottagare av Raoul Wallenbergs pris. Han fick priset bland annat för att han utbildar ungdomar till framtida demokratiska medborgare.
Dagen inleddes med ett starkt dansnummer av några tjejer från Art Dance som handlade om alla människors lika värde och att vi aldrig får låta historien från andra världskriget upprepas.
En dag med mycket känslor, möten och inspiration till kommande arbete med att skapa delaktighet och trivsel i hela kommunen.