Utbildning, jobb och företagande!

image

Almedalsveckan är inte någon semester…06.45 ringde klockan…dags att ge sig ut på ”kunskapsjakt” och möta tressanta människor.

image

Dagens första seminarium var med Lärarförbundet och handlade om ”Hur får vi en skola i världsklass”? Frågan som ställdes var hur vi möter de utmaningar som finns inom skolans värld, integration, mångfald och hur vi stärker skolan.

Maria Arneng, Läxhjälpen , Behrang Miri , Samuel Engelhardt och Ulrika Carlsson var några av de som var med i panelen.

Något de var eniga om var att vi måste sluta”prata illa” om skolan. Vi behöver lyfta alla de lärare som lägger ner sin själ i att göra bra skola för barnen. Vi behöver stärka lärarna i deras uppdrag, möjliggöra att de kan utföra sitt uppdrag på bästa sätt och se till att det är ett tydligt ledarskap.

Samtidigt behöver vi lyfta våra elever, fokusera på det de är bra på får att stärka självförtroendet, viljan och orken för att klara av skolan på ett så bra sätt som möjligt.

Angeredsmodellen, handlar om att få in civilsamhället och näringslivet i skolan på ett tydligare och bättre sätt. Det började med en utmaning till näringslivet – Vad kan och vill ni göra för våra ungdomar? Alla har inte kontakter in i näringslivet men på det här sättet skapas både medvetenhet och nätverk.

En del barn behöver av olika skäl behöver läxhjälp eller en lugn plats att kunna göra sina läxor på. Maria Arneng, önskade att alla skolor kunde erbjuda läxhjälp då det kan vara ett sätt att få en mer jämlik skola.

Att skolan möter de elever de har på bästa sätt är en självklarhet men jag tilltalades trots det av slutorden från en av dem – man får inte gömma sig bakom ” det är ett utsatt område, att skolan har många nyanlända barn”. Då får man anpassa skola och lektioner för att möta elevernas behov. Kolla gärna på seminariet här.

image

Många seminarium att välja på de här dagarna och mitt nästa val blev Centerpartiets seminarium om enkla jobb, arbetsmarknadens tudelning och ingångsjobb.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, Lars Calmfors, nationalekonom och professor i internationell ekonomi och Jan Hassler, ekonom och professor deltog.

Annie Lööf inledde med att framföra sin oro över alla ungdomar, nyanlända, personer med funktionsnedsättning och lågutbildade personer som är långt ifrån arbetsmarknaden, detta trots att vi idag har en högkonjunktur.

Det krävs nya sätt att tänka för att möta den här utmaningen, säger Annie.

Diskussionen om lägre ingångslön har på många håll varit intensiv. Om människor får välja mellan bidragsberoende eller ett jobb men något lägre ingånslön är nog valet lätt. Att ha ett jobb att gå till och känna sig delaktig i samhället är viktigt för att kunna känna trygghet.

Ibland får man höra att Centerpartiet pratar om ”fula och fina” jobb när vi pratar enkla jobb. Det gör vi inte, alla jobb behövs och de enkla jobben behöver inte betyda att de är enkla att utföra. Tvärtom, men det är inte alla jobb som kräver en högskoleutbildning.

Vi behöver utveckla lärlingsutbildningarna, matcha näringslivets behov av kompetent personal med de utbildningar vi har. Detta har vi pratat om länge i Falköping, vi gör en del utbildningar på Lärcenter idag men det skulle gå att utveckla mycket mer.

Anna Breman säger att hon är rädd för att tudelningen och arbetslösheten kommer att öka, framförallt i landsbygdskommunerna. Det medför att vi får en tudelning både mellan människor men även mellan kommuner.

Under dagen har jag valt att gå på seminarium som handlar om utbildning, jobb och företagande och nästa fick handla om ökad sysselsättning.

image

Frågan som ställdes var om lägre ingångslöner ger ökad sysselsättning? Det anordnades av ”Plåt och vent” och här var det intensiva samtal!

När branschen tillfrågades kunde 80 % tänka sig att anställa fler om ingångslönen var lägre.
80 % ansåg dessutom att de skulle få ett effektivare företag om de hade anställda med olika kunskapsnivå.

Alla var eniga om att utbildning är ett sätt att få fler som arbetar men även sänkta ingångslöner kan vara ett sätt, enligt många företagare.

En kommentar som fälldes var ” det som skrämmer mig är de olika lönerna” och Anders W Jonsson, vice partiledare för Centerpartiet, kontrade med att det är klyftorna mellan människor som skrämmer honom. Att vi har lönedifferenser utefter kunskap är inte så konstigt.

image  image

Nu börjar jag bli hungrig men ett seminarium till innan jag kan äta. Det handlar om eldsjälar och inleds av Petter Stordalen, ägare till Nordic Choice Hotels bland annat. En stark personlighet med stort engagemang!

Han inleder med -”när ministern säger att det är fullt i Sverige är det tur att det finns andra som kan ta hand om situationen”. Han lyfter de ideella krafterna och näringslivet på många sätt och några eldsjälar finns på plats.
Bland annat är Carolin Sommarbo med och berättar om hennes engagemang i Unicef och framtagandet av leklådor. Dessa leklådor tas med till asylboende för att ge stimulans till barn som kommit till Sverige. Idén växtes av barnkonventionen – alla barn har rätt till lek. Ikea tycke idén var bra och de är med och fixar leklådorna idag.

Han avslutar allt med att om alla stora och medelstora företag tog emot 800 praktikanter och de mindre företagen 1-2 praktikanter under några år så skulle arbetslösheten se helt annorlunda ut. Intressant tanke om jag slår ihop den med allt jag hört under dagen….

image image

På kvällen var det dags för Centerpartiet att hålla sitt tal i Almedalen. Innan Annie Lööf gjorde entré var det uppträde av gruppen Panetoz. Full fart i Almedalsparken!

https://www.youtube.com/watch?v=FWqnuyzNJ9o%20

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *