En intensiv och intressant vecka med många möten, företagsbesök, budgetsamtal, föreläsningar och firande. Dessutom inläsning av 70-tal motionen till Centerstämman som är i slutet av september.
I början av veckan var Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, i Falköping och föreläste på en näringslivslunch. En del av sakerna han sa kan man tycka är en självklarhet men tyvärr inte verkar vara det. Som att ta i hand och gratta motståndarlaget om man förlorar. Det gjorde mitt lag när jag spelade fotboll men jag vet att redan då var det vissa lag som hade svårt för att ta en förlust och dessutom gratta motståndarlaget.
En annan sak han sa var att man ska vara glad över att man gjort något bra, inte för att någon annan gjort något dåligt eller förlorat. Klokt!
I hans arbete jobbar han med att ha fokus på vad de kan vara bäst på. Det är inte alltid man kan matcha de bästa och rikaste klubbarna men vi kan se till att vi blir bäst på det vi kan göra, sa Janne.
Det finns de som säger att en spelare som sparkar iväg en papperskorg när de förlorat har en riktig vinnarskalle. För mig är det inte en vinnarskalle utan en dålig förlorare, säger Janne. Den riktiga vinnarskallen är den som väljer att förbereda sig så bra som möjligt innan match.
Runt landslaget är det fyra personer som jobbar heltid året runt men när det är match är det ett gäng på 10-15 personer som jobbar. När jag sätter ihop teamet kollar jag på fyra saker, säger han. Det är kompetens, energi, integritet och prestigelöshet. I en organisation där det finns prestige når man aldrig full kapacitet. Klok tanke och väl värd att fundera vidare på.
I går var vi kommunledningen på företagsbesök på Medins ventilation. Ett företag som har sina anor från slutet av 1800-talet. I början var det mest plåtslageri men i slutet av 60-talet blev det mer ventilation och när Staffan och Pelle tog över företaget 1980 blev det enbart ventilationsarbete.
Idag har företaget 16 anställda och det är en bra åldersspridning på de som jobbar på företaget, från 25 år upp till 62 år. Personalen är med i hela projekten, från ritning till färdigbesiktning och det är bra, säger Fredrik som nu äger företaget. De är även med och diskuterar utvecklingsmöjligheter och förbättringar inom företaget.
Vi jobbar mest i Falköping och Tidaholm men har en ”arbetsradie” på 5 mil ungefär och de flesta jobben är inom det offentliga eller industrin, säger Fredrik.
Idag har jag varit på föreläsning om social hållbarhet på förmiddagen och det var också intressant men en del ”tankevurpor” som behöver göras. Samtidigt gör vi många bra saker redan nu i kommunen som på sikt kommer ge resultat.
Under eftermiddagen firade vi att Skaraborgsvatten fyller 60 år. En eftermiddag med föreläsningar om hur vårt dricksvatten mår och en rundvandring i anläggningen som levererar vatten till 100 000 personer.
1952 fick de tillstånd att ta ut 13,5 miljoner liter vatten från Vättern men dit har de aldrig kommit. Idag tar man cirka 9 miljoner liter vatten så det är en bit kvar innan de når taket på tillståndet.
Sedan 2009 har de börjat med dubblering av ledningarna för att få ett redundant system för att minska sårbarheten. Hela anläggningen har dessutom ett reservelverk som klarar av att leverera vatten även om det skulle hända något.
Den senaste investeringen de gjort är en ny pumpstation som ligger på 25 meters djup. Ledningen är knappt två kilometer och det tog ett dygn att sänka ner den till 25 meter. Det är den största investeringen som Skaraborgsvatten gjort genom alla år.
Två representanter från Vattenvårdsförbundet föreläste om Vätterns kvalité. Extra intressant tycker jag som dyker och ser hur vattnet och djurlivet ser ut.
Vattnet har blivit bättre sedan 80-talet och det är ju bra. Sen undrar jag om vi klarar av att mäta allt eller om det finns ämnen som är svåra att mäta.
Firandet avslutades med en rundvandring och det är häftig anläggning. Det är bra tryck i vattenrören kan jag säga.
Men nu får det bli läsning av motioner inför Centerstämman!