2005 påbörjades utgrävningar i Varnhem och en kyrkoruin hittades på kullen intill klosterkyrkan. Vid ruinens norra sida hittar man senare en kalkstenskista från mitten av 1000-talet. Graven har en runinristad gravsten med namnen Kata, Kättil och Torgil. Tack vare gravstenen får man namn på några av personerna från den här tiden. Kata är den person som ligger i den norra kalkstenskistan. På ruinens södra sida har man hittat ett skelett till som man tror kan vara Kättil, Katas man.
När Kata lades ner i kistan hade inte kalkbruket stelnat riktigt vilket medför att man kan se textilavtryck från Katas begravningskläder.
Kata var 160 centimeter lång, finlemmad och hade ljust brunt hår och hon dog i 35-årsåldern och man tror att hon var gårdsägarinna på Storgården i Varnhem.
Kata har rekonstruerats med samma teknik som Hallonflickan som är på Falköpings museum. Det är fascinerande att det går få fram så mycket personlighet utefter ett skelett.
Kläderna har också återskapats och materialet är av lin, siden och ylle. Spännet som håller ihop hennes cape har hittats i en grav strax intill.
En utställning om Kata och hennes man Kättil finns på Västergötlands museum och invigs 7:e maj.
I Varnhem har man konstruerat en överbyggnad med glasgolv över kyrkoruinen. Då skyddas ruinen mot väder och vind samtidigt som besökare kan se ruinen. Överbyggnaden invigs i Varnhem den 7:e maj.
När jag pratade med Maria Vretemark, arkeolog och projektledare för Kata gård, kan jag förstå hur spännande det måste vara när man gör utgrävningar och man hittar något intressant. Jag önskar jag kunde fått vara med 🙂
Efter midsommar kommer utgrävningarna fortsätta. Det kommer vara publika utgrävningar så är man intresserad kan man vara med och titta.
I morgon bitti klockan 8.00 sänder jag radio Center där ni kan höra mer om Kata.
Passa även på och gå på invigningen i Varnhem och på Västergötlands museum under söndagen.
Otroigt fascinerande fynd! Tack för att ni gräver vidare i vår historia!